Rajče tyčkové - Brunito F1 20s

ZC0432862

 


  • Skladem
    Můžeme doručit do: 22.11.2024
70 Kč
Kategorie: Rajčata
Délka: 15.9
Šířka: 8.1
Hloubka: 0.2
 

Lycopersicon esculentum Mill. / Rajče

Popis:

Rajčata jsou náročnou kulturou vyžadující pečlivou agrotechniku. Vyžadují teplou a chráněnou lokalitu. Půdu na podzim vyhnojíme chlévskou mrvou. Při předpěstování sadby provádíme výsev v březnu. Ve stadiu začátku tvorby pravých listů rostliny přepikýrujeme. Do nevytápěných rychlíren vysazujeme v druhé polovině dubna, ven na záhon po 15. květnu, 3 – 4 rostliny na m2. Tyčkové odrůdy během vegetace vysazujeme k opoře a odstraňujeme boční výhony z úžlabí listů. Zajistíme pravidelnou zálivku v delších časových intervalech. Největší potřeba vody nastává

v době tvorby plodů, menší potřeba vody je při zrání plodů. Zaléváme vždy po sklizni, abychom snížili nebezpečí praskání plodů. Výhodná je zálivka podmokem.



Odrůda: BRUNITO F1

 

První česká odrůda typu Kumato. Poloraná hybridní indeterminantní odrůda středního vzrůstu s ploše kulovitými plody temně hnědé barvy. Plody o hmotnosti 140–160 gramů jsou pevné s vysokou odolností proti praskání a s dlouhou skladovatelností. Je rezistentní k Ve, Tm, F2, C3. Odrůdu lze doporučit pro pěstování na poli, v nevytápěném fóliovníku i vytápěném skleníku. Vyniká velmi dobrým zdravotním stavem, zvláště tolerancí k půdním patogenům (v rámci skupiny Kumato odrůd se jedná o velmi vitální hybrid).

Ve srovnání s červenými rajčaty mají temně hnědé Kumato typy překvapivě příjemnou, sladší chuť. Vyznačují se vysokým obsahem vitamínu C a lykopenu. Tmavá slupka je především cenným zdrojem antioxidantů.

Podle britských výzkumů jsou tyto černé plody nejen chutnější, ale také zdravější. Za vše mohou barviva ze skupiny antokyanů, která způsobují temný odstín plodů. Tyto látky jsou ceněnými antioxidanty (antioxidanty nás chrání před rakovinou, chorobami srdce a cév a zpomalují stárnutí). Díky své lahodné chuti i originální barvě a pevnosti jsou rajčata typu Kumato velmi oblíbená v gastronomii. Hodí se na zdobení, do salátů, ke grilování i do nejrůznějších zapékaných pokrmů. Rajčata typu Kumato jsou odolnější a méně se kazí, protože antokyany slouží také jako dobrý konzervant.

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: